Víte, jak se peče chleba? A víte, že pekař musí vstávat brzy ráno, abychom si my ostatní mohli koupit v jakémkoli obchodě s potravinami čerstvé pečivo?
My už to po návštěvě pekárny Katka víme. Dozvěděli jsme se, že se chleba peče dvakrát denně, brzy ráno a odpoledne. My jsme se vydali na odpolední pečení chleba. Nejprve se těsto na chleba umíchá ve velké míse pomocí hnětacího stroje. Potom se nechá vykynout. My jsme si s dětmi vyzkoušely pružnost kynutého těsta v dlaních. Lepilo se a lepilo a nešlo z dlaní pryč. Potom se z těsta dělají malé bochánky, které se zváží a ve speciálním stroji se uhladí, aby neměl chléb prasklinky. Každý takto připravený bochánek se nechá opět kynout v ošatce. Chléb se peče ve velkých moderních elektrických troubách. V pekárně mají ještě další pomocníky. Stroj na rohlíky a na housky. Do stroje se vloží jen těsto a už se tvarují rohlíky a housky. Děti pomáhaly se šátečky a za odměnu dostaly sladkou odměnu, která byla tou správnou tečkou na závěr naší návštěvy pekárny. Děkujeme mamince Honzíka Brouma, která nám návštěvu pekárny zprostředkovala.
Bc. Martina Kuchařová a družinka 3. B